06-12-2016

Las Palmas - Mindelo (Cap Verde) - Rodney Bay (St. Lucia)

Caribien

Las Palmas - Mindelo (Cap Verde) - St.Lucia

Vores tre uger i Las Palmas var på mange måder rigtig fine. Selv om vi jo havde en "to do liste", var der fin tid til at nyde livet på havnen. Vi fik nok ikke rigtig set så meget af Las Palmas og Gran Canaria, som vi kunne ønske eller burde! Vores tanker var forståeligt nok meget fokuseret på turen over Atlanten og forberedelser hertil.

I løbet af de tre uger ankom også flere og flere både, som skulle deltage i ARC'en (Atlantic Rally for Cruisers) og på den måde, får vi hurtigt nye venner i vores fælles projekt. Vi var tre danske både, som skulle deltage - et middelalderende ægtepar, en familie med tre børn og så os. Vi fik ofte en sludder om stort og småt - og en enkelt GT blev det også til!!!

Vores nye besætning kom - Kasper 10 dage før og Anette og Piet fem dage før afgang. Så der var god hjælp til forberedelser og tage beslutninger, som kan være svært til tider.

Torbens og mine opgaver ombord er meget køns inddelte. For jer som kender os godt, kommer det ikke som en overraskelse. Så han sørger for båd og udstyr fungerer optimalt - og jeg for mad, drikke, rengøring, vask og medicinkasse. Sikkerheden ombord er vi dog fælles om og vi har begge godt styr på vores grej.

Vores nye gaster kan heldigvis hjælpe til både i køkkenet og på dækket, så det er bare dejligt. Torbens "to do liste" er ofte afhængig af folk, som skal komme og hjælpe. Så at få fat i dem og aftale dag/tid, kræver god tålmodighed. "Manana" var det hyppigste ord i de dage og det var svært at tage dem alvorligt. MEN næsten alt lykkes og båden blev klar.

Proviantering til vores tur, var også en stor opgave. Hvor skal vi handle? Hvor meget?
Hvornår? Hvordan får vi det bedst pakket væk? Hvordan opbevares det bedst?
Det lykkes det hele med god hjælp af vores gaster og Julie (Kasper's kæreste som også var hos den sidste uge før afgang).

I den sidste uge havde ARC'en fire dage med forskellige lektioner om sejlads og praktiske ting, som er godt at vide. Dem kunne man melde sig på alt efter lyst og behov. Vi synes, der var flere gode emner. Desuden var der om aftenen sociale arrangementer af forskellig art.

Så var dagen ved at nærme sig. Havnen summede af afsluttende travlhed og spænding - og vi glædede os også til at skulle afsted nu. Søndag d. 6 nov. smed vi fortøjninger, så vi var klar til at passere startlinjen kl 13. Det var virkeligt festligt med mange mennesker og musik til at få alle 75 både godt afsted.

Kursen var i første omgang sat mod Cap Verde - 850 sømil. Bortset fra første aften/nat, hvor der var vindstille og vi måtte starte motoren - var der en god frisk vind alle dage. Så det blev en urolig sejlads, men det gik stærkt.... Efter knap seks dage - lørdag d 12 nov kl 7.30 sejlede vi over målstregen i Mindelo.

Vi havde nu fire dage her og det var et hyggeligt bekendtskab. Cap Verde består af flere små øer, vi boede på Sao Vincente. Vi var lidt rundt i byen (mest netcafe!) og en eftermiddag på stranden. En formiddag var vi på en tre timers bustur på øen. De er fattige og øen er ikke særlig frugtbar, de håber på noget turisme. Vi så ikke andre øer, men hørte at naboøen er særdeles grøn.

Ellers var der jo hyggeligt i havnen, hvor alle ARC både lå side om side. Så det er altid spændende at høre om de andres ture og fortrædeligheder!

To dage før vi skal videre, opdager vi, at al den frosne vacumpakkede kød, som skulle holde 3-4 uger i køleskab (købt i Las Palmas) ikke er tætte. Køleskabet sejler med blodig saft fra kødet - øv, øv.... Altså måtte vi igang med at rengøre et overfyldt køleskab. To pakker kød måtte smides ud og af alle de andre pakker, lavede jeg forskellige færdige retter. Så i 28 graders varme på Cap Verde stod jeg i kabyssen og lavede mad - seks forskellige og nogle i dobbelt portion, så ni poser mad. Anette og Piet gjorde alt i køleskabet rent.
Men hvor var det godt vi opdagede det der og ikke midt på Atlanten!!! Og nu skulle jeg ikke lave mad i ni dage.

Onsdag d 16 nov var vi klar til afgang igen. Det var ikke festligt som i Las Palmas, men sjovere på den måde, at alle både lå tættere over startlinjen og de første mange timer.
Siden spredes feltet og der kan gå lange perioder, hvor vi ikke spotter nogle både. Vi har en ARC-device med ombord, så dagligt får vi data på alle bådes placeringer og fart. Desuden kan vi via vores satelittelefon hente vejrfiler udsendt af ARC dagligt.

Sejladsen over Atlanten har været en god og stor oplevelse. 18 dage og 2085 sømil blev det til. Generelt har vi haft for lidt vind og dermed sejlet langsomt med sejl, der ofte slasker, fordi der ikke er nok vind til at fylde dem ud - så frustrerende! MEN sejladsen var ellers behagelig rolig og vejret for det meste skønt. For det meste på denne tur er det medvinds sejlads, hvor vi har haft storsejl og forsejl ud til hver side. Om dagen har vi ofte haft genakker oppe (et stort let sejl).

Er par gange mødte vi de kendte squall's, som giver voldsom regn og vind fra forskellige retninger - heldigvis var de små og hurtigt overståede, dem vi løb ind i.

Hurtigt får man en hverdag på havet, selv om der ikke er meget at lave. Starter med kaffe om morgenen og nyder de specielle omgivelser. Så morgenmad som ofte var musli med frisk frugt og mælk. Frokost sprang vi over, og istedet en snack i form af kiks, popcorn (Kaspers hjemmelavede - uden mikroovn) eller andet. Tidlig aftensmad ca kl 17.30 og da havde vi jo alle mine færdigretter, hvor der bare skulle ris/pasta eller kartofler til. Første 10 dage spiste vi dem, og ikke en blev smidt ud. Herefter fik Kasper i den grad gang i fiskeriet, så hver gang snøren kom i vandet, kom der en (eller to fisk) på. Han fangede to fine tun og fire doradoer, som alle blev tilberedt forskelligt og spist med velbehag.

Det bliver tidligt mørkt og vi skiftes jo til sejlvagt om natten, så folk gik tidligt til køjs.Vi havde fire timers vagt ad gangen med to timers overlap. Så første mand var på kl 19 til 21, herefter kom en frisk mand og man kunne så som oftest hvile i cockpit de sidste to timer, men var tæt på, hvis der var brug for hjælp og ingen var alene i cockpit. Når næste mand kom kl 23, kunne man krybe til køjs. Vi roterede således, så vi hver dag mødte to timer senere og på den måde kom natten igennem på forskellige tider. Alle synes at denne måde fungerede fint.

Med hensyn til bad, så har vi en udendørs bruser bagerst i båden, så her blev der taget bad, når der var behov for det!!!

Anette og Piet var "watermaker folk", så hveranden el tredje dag lavede de vand på dunke og i vores tank. Watermakeren ligger under deres seng, så det var jo klart deres job. Det fungerer virkeligt fint og smager godt. Så behøver vi heller ikke spare helt så meget på det ferske vand.
Vores duogen (vand/vindgeneratoren) har også været igang på stort set hele turen. Dog producerer den ikke helt nok til vores forbrug, så tændes generatoren nogle timer, så vi er med igen.

Selvfølgelig sender vi mange tanker til jer derhjemme og mange er savnet. Men det er underligt at sidde herude på havet og tænke på jeres december travlhed - det lider vi ikke af et sekund. Faktisk er vi jo helt uden nyheder og mobil her, men har da fået med at USA har fået ny præsident, DK har fået ny regering og hvem der vandt " Vild med dans"- var der ellers andet?

Status over uheld på turen:
- Mistet en sejlpind til storsejl
- Tovtrækket til vores storsejl har en defekt/revet over inderst
- Genua fald/beslag itu, så sejlet faldt ned (andet fald taget i brug)
- Gassen virker ikke de to sidste dage (og ja, flasken er fuld og der er tændt på kontakten!)
- Forlanterner er itu (men vi har lys i masten, som foreskrevet)
- Diverse blå mærker på besætningen!!!

Fakta - 18 dage har vi ikke:
- haft fodtøj på
- rørt alkohol
- haft pungen oppe
- været på sociale medier
- (drengene!) blevet barberet

Søndag d 4 dec sejlede vi over målstregen i St.Lucia kl 8.35 lokal tid (DK kl 13.35). Fantastisk endelig at være her i Caribien, noget af det vi drømte om derhjemme i DK. Nu glæder vi os til at sejle rundt her i nogle måneder og holde jul/nytår under fremmede himmelstrøg med vores to drenge - Mathias kommer d 20 dec i 3 1/2 uge og sejler med os.


Glædelig Jul og et Godt Nytår til jer alle - I hører fra os i 2017! (måske før!!!)